Frutaria
Breaking NewsLajme

Revista “Forbes” i kushton një artikull insektit të veçantë të zbuluar në Kosovë

Forbes – medium global, i fokusuar në lajmet rreth biznesit, teknologjisë dhe shkencës, i ka kushtuar një artikull punës së profesor Halil B. Ibrahimi, i cili, përmes aktivitetit të tij shkencor, ka zbuluar një lloj të ri të insektit, të quajtur Potamophylax coronavirus.

Entomologjia ka një suvenir të përhershëm të pandemisë COVID-19 në formën e një insekti të zbuluar së fundmi në Kosovë. Potamophylax coronavirus është në mënyrë të çuditshme – një insekt fluturues i ngjashëm me tenjën, vezët dhe larvat e të cilit lulëzojnë në lumenj dhe liqene, shkruan fillimisht revista amerikane, Forbes.

Një ekip studiuesish të udhëhequr nga profesori, Halil Ibrahimi i Universitetit të Prishtinës gjetën ekzemplarët e parë të njohur pranë një përroi në Parkun Kombëtar Bjeshkët e Nemuna të Kosovës disa vjet më parë, por ata e gjetën veten duke analizuar dhe përshkruar speciet e reja gjatë pandemisë.

Emri është gjithashtu një aluzion i hollë për atë që Ibrahimi dhe kolegët e quajnë “një pandemi tjetër e heshtur që ndodh në organizmat e ujërave të ëmbla në lumenjtë e Kosovës”, ku ndotja dhe hidrocentralet kanë kërcënuar ujërat. Caddisflies janë veçanërisht të ndjeshme ndaj ndotjes, dhe larvat e tyre një pjesë e rëndësishme e zinxhirëve ushqimorë ujorë.

Caddisflies e rritur kryesisht hanë alga, edhe pse disa ushqehen me insekte të tjera. Larvat e tyre sigurojnë një burim të rëndësishëm ushqimi për peshqit dhe për insektet e tjera ujore. Të rriturit jetojnë vetëm për rreth një muaj.

Rezulton se Ballkani perëndimor, përfshirë Kosovën, janë një pikë e nxehtë për biodiversitetin e insekteve të ujërave të ëmbla. Shkencëtarët që studiojnë zonën kanë gjetur disa specie të reja insektesh në lumenjtë dhe përrenjtë e saj në vitet e fundit, dhe shumica e tyre, si virusi P. coronavirus, jetojnë në zonat e tyre të vogla.

Kjo mënyrë e jetës i vë speciet si P. coronavirus veçanërisht në rrezik të lartë të zhdukjes. Vrisni të gjithë personat në një shtrirje të një përroi afër Lumbardhit të Deçanit dhe ju keni vrarë një specie të tërë që nuk jeton askund tjetër.

Shfaq më shumë

Artikuj të ngjajshëm

Back to top button